Hon förebygger telekonflikter

Kia Wiklundh Elsäkerhetsverket

NYHETSBREV | Publicerad 2022-03-22

Vad händer i samhället om mobilnätet inte fungerar, om det inte finns fungerande TV- och radioutsändningar och om inte försvarets kommunikation fungerar? Det vill man inte gärna tänka på, men för Kia Wiklundh är det utmaningar i det vardagliga arbetet. 

Kia Wiklundh är en av Elsäkerhetsrådets nya medlemmar och hon arbetar inom området robust telekommunikation och EMC (elektromagnetisk kompatibilitet) på FOI Totalförsvarets forskningsinstitut. Med rötter delvis i Kil, Värmland, är det i Linköping som intresset för teknik och EMC-området startade då hon utbildade sig inom teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet. Snabbt fick hon anställning på FOI och tog en doktorsexamen som industridoktorand vid Chalmers. Förutom några år som konsult på Saab och på Veoneer, där hon arbetade bland annat med utveckling av intelligenta system som exempelvis kan upptäcka djur i närheten av vägbanor, är det på FOI som hon ägnat större delen av yrkeslivet. Hennes arbete och forskning idag handlar om att förebygga så att det inte uppstår störningar och konflikter mellan olika radiosystem.

– Det finns mycket teknik idag som kan ge oavsiktliga störningar. Jag jobbar med områden som till stor del utgör militärens egna radiosystem men även med att bevaka störtålighet hos publika mobiltelefonisystem, säger Kia.

Länk till hela nyhetsbrevet finns här

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *